2022-04-26

There it is again

Inhoudstafel

Om met de deur in huis te vallen: van juli 2022 tot en met juli 2023 plannen wij opnieuw een jaartje reizen in.

Weeral?

Jawel, alweer! Toen we eind mei 2017 terug thuis kwamen na ons vorig langdurig avontuur hadden we nog een hele resem aan ervaringen te verwerken en weinig tijd om dat te doen, aangezien we onmiddellijk opnieuw in het dagdagelijkse leven opgeslorpt werden. Maar het werd al snel duidelijk dat dit soort reizen naar meer smaakte.

Tot dan had iedereen (en ook wij) het over onze 'wereldreis' om ons avontuur te beschrijven, maar dat woord had connotaties die niet exact overeen kwamen met wat we gedaan hadden en waarvoor we gekozen hadden. Als wij aan een wereldreis denken, zien we een paar jachtige jongeren voor ons die een hele landenlijst willen en zullen afwerken binnen een strak tijdsschema. Soms niet meer dan enkele dagen in een land zijn om een vakje in een lijst te kunnen afvinken.

Wij hadden bewust gekozen om het trager en grondiger aan te doen (tijdens onze fietsreis kon je dat zelfs letterlijk nemen). Meer tijd nemen leverde ons niets dan voordelen op. We hadden niet het gevoel dat we op reis of vakantie waren, maar dat we aan het leven en beleven waren (maar dan niet thuis). Als er een of meerdere dagen slecht weer was, net toen we een wandeling of bezoek gepland hadden, was er geen stress of gevoel dat we iets gemist hadden - we konden gewoon afwachten tot de omstandigheden beter werden.

Daarom dat we het nu al even beschrijven als het jaar dat we met vervroegd pensioen gegaan zijn. En dat gaan we nu dus nog een keer doen.

Overzicht

voorbereiding met kaart en boeken

Goeie ideeën bestaan om gestolen te worden dus haalden we de mosterd bij onszelf en zijn we van plan om ook deze reis in drie delen op te splitsen:

  1. (opnieuw) een fietsreis, deze keer doorheen het vasteland van Europa
  2. terug naar Zuid-Amerika om Argentinië en Chili te ervaren
  3. een selectie van Latijns-Amerikaanse landen aandoen om daarna via de westkust van de VS naar het westen van Canada te gaan

Op een overzichtskaart met de landen die we aandoen ziet dat er ongeveer zo uit:

overzichtskaart

Fietsen door Europa langs de EuroVelo routes

Van juli tot eind september zullen we opnieuw onze stalen rossen bestijgen om het vasteland van (West-)Europa te doorkruisen. Waar we in de UK verwend werden met de National Cycle Routes, kunnen we nu gebruik maken van het EuroVelo netwerk. We starten aan onze voordeur en rijden noordwaarts om de EuroVelo 15 (de Rijnfietsroute) op te pikken en deze te volgen tot in Zwitserland. Daarna schakelen we even over op de EuroVelo 5 om tot in het noorden van Italië te komen.

Daarna opnieuw een switch naar de EuroVelo 8 om via de Adriatische kust tot in hartje Griekenland te gaan. Als het weer wat mee zit en onze benen het aankunnen, zitten we dan ongeveer halverwege en vatten we de terugweg aan via de EuroVelo 11. Na even noordwaarts te rijden, zullen we waarschijnlijk opnieuw richting het westen gaan via de EuroVelo 6 route om net voor het eind opnieuw de EuroVelo 5 te nemen, maar deze keer richting België om hopelijk eind september veilig en wel opnieuw thuis te komen.

overzichtskaart met EV routes

Lien zal dezelfde fiets gebruiken als de vorige reis. Je weet wel nog, die waarvan de ketting op 1 dag tijd meerdere schakels armer geworden is en ik de westkust van Ierland afgereden heb om een vervanging te vinden. "Het is natuurlijk altijd riskant om een nieuwe ketting op oude tandwielen te leggen, dus voorlopig houd ik hem nog bij voor wanneer de oude ketting definitief de geest geeft", schreef ik toen. Funny story: we hebben toen de volledige fietsreis afgewerkt met de oude ketting (met een tweetal vitessen minder omdat hij te kort geworden was). Ik heb de nieuwe er maar enkele maanden geleden opgelegd, dus die gaat hopelijk opnieuw een paar duizend kilometer mee!

Ikzelf had midden 2020 plots verdacht veel vrije tijd en besloot dan maar om op eigen houtje een zelfbouwpakket-fiets samen te stellen en die ineen te knutselen. Die nieuwe bolide zal de reis hopelijk overleven zonder dat ik er grote werken moet aan doen, zoals de vorige keer.

onderdelen fiets Thomas

fiets Thomas

Rondtrekken in Argentinië en Chili, met een uitstap richting Antarctica

Na een korte pitstop thuis nemen we het vliegtuig richting Buenos Aires, Argentinië om het volgende deel van de reis aan te vatten. We starten in het noorden met de watervallen van Iguazu en gaan dan zigzaggewijs zuidwaarts terwijl we meermaals de grens tussen Chili en Argentinië oversteken.

In Chili zullen we ons even op Mars wanen in de Atacama woestijn - de droogste ter wereld en een gewilde locatie voor simulaties van een expeditie naar Mars. Het zal misschien toch een beetje vertrouwd aanvoelen, aangezien hier ook uitgestrekte zoutvlaktes en zoutmeren te vinden zijn - zoals we 6 jaar geleden in Bolivië al konden zien.

Terwijl we verder zuidwaarts gaan en onder andere de wijnstreek in Mendoza aandoen, nemen we ook even de tijd om de moai op Paaseiland te gaan bewonderen. Daarna passeren we ook even door het Lake District in Argentinië, rond San Carlos de Bariloche, waar de Zwitserse huizenstijl ons ook niet volledig onbekend zal zijn.

Tegen dan zijn we al diep in Patagonië binnengedrongen en zal het landschap alleen maar extremer en imposanter worden. In het Los Glaciares nationaal park zullen we dagenlang wandelen om de bekende pieken en gletsjers met onze eigen ogen te kunnen bewonderen. Helemaal in het zuiden doen we nog een meerdaagse wandeling in het Torres del Paine nationaal park.

Aangezien we dan toch op het meest zuidelijke puntje van het Amerikaanse continent zijn, zullen we als klap op de vuurpijl nog een expeditie richting Antarctica maken. Dan kunnen we later in het rusthuis toch zeggen dat wij nog sneeuw en ijs gezien hebben op het continent dat tegen dan een topbestemming voor strandvakanties zal zijn.

Latijns-Amerika en het westen van de Verenigde Staten en Canada

Eind december komen we dan opnieuw naar huis, omdat we er van overtuigd zijn dat de feestdagen gevierd moeten worden met een prachtig, wit sneeuwtapijt in de koude, natte en in het donker. En om daarvan te bekomen vliegen we begin januari onmiddellijk naar Costa Rica om onze reis door Centraal-Amerika aan te vatten. We gaan van Costa Rica door Nicaragua via Honduras naar Guatemala en Belize om ten slotte een paar delen van Mexico uitvoerig te verkennen.

We hopen dat we daarna niet te verdacht zijn om de Verenigde Staten binnen te mogen. Indien dat wel een probleem is, kunnen we nog eens van ons klimbrevet gebruik maken om de border wall over te steken. In de VS blijven we aan de westelijke kant en pikken we zowat elk nationaal park mee dat enigszins op onze route ligt, met Yellowstone National Park als meest oostelijke uitschieter.

Onze ESTA is sowieso maar 90 dagen geldig, dus daarna steken we opnieuw een landsgrens over en wagen we ons in het land van de loonies. Die planning stippelen we de komende weken nog in detail uit, maar we zullen ongetwijfeld veel kilometers onder onze voeten zien passeren in de Yukon en Northwest Territories territoria.

Als we geen onfortuinlijke ontmoeting met een grizzly hebben, zullen we dan tegen eind juli 2023 terugvliegen naar ons Belgenlandje. En tegen dan zullen we ongetwijfeld genoeg herinneringen en ervaringen opgedaan hebben om langere tijd thuis te kunnen blijven.

Of ook niet.

Website update

Om het hier wat overzichtelijk te houden (en omdat ik door beroepsmisvorming graag met de nieuwste technologische snufjes speel), hebben we onze website een beetje herwerkt.

  • Op de startpagina vind je altijd de 3 meest recente posts, een overzichtskaartje waar je kan doorklikken naar een pagina met al onze posts over een bepaald land en een tag-cloud waar je verzamelpagina's vindt van alle posts over een specifiek onderwerp
  • De blogpagina lijst alle posts van nieuw naar oud op, handig als je nog eens al onze avonturen wil herbeleven
  • Voor onze vorige reis hebben we een overzichtspagina gemaakt, waar de posts opgesplitst en van oud naar nieuw opgelijst zijn (dat is wat makkelijker als je alles nog eens in volgorde wil herlezen)
  • Ook voor de reis die er aan komt, hebben we een gelijkaardige overzichtspagina gemaakt. Maar daar is het momenteel natuurlijk nog redelijk leeg
  • Alle posts over reizen die niet in onze pensioenjaren vallen, vind je ten slotte op deze pagina. Ook hier nog niet veel inhoud, maar er zijn plannen om onze backlog van reizen aan te vullen